Välkommen
     
SELECT * FROM [saxmeny] WHERE ([toppkategorin] = 0 AND [levelfaltet] = 1 OR [levelfaltet] = 2 AND [toppkategorin] = 156)
Program
Press
Turneer
Kontakt
Nyhetsbrev
CD
English
Se och lyssna
Kontra

Sök


Aktuellt
Youtube och Soundcloud
Boliviaturné
Hedersmedlemmar i FST
 

Utomeuropeiskt program

Stockholms Saxofonkvartett inför en konsert på sanddynerna vid Moltsog Els i Gobiöknen, Mongoliet. Fr.v. Jörgen Pettersson, Sven Westerberg, Per Hedlund och Leif Karlborg. Foto: Ulrika Ljungberg

Här presenterar Stockholms Saxofonkvartett ett utomeuropeiskt program med musik av tonsättare från olika delar av världen - från Mongoliet till Sydafrika. Samtliga tonsättare har kvartetten lärt känna personligen.

Ensemblen spelar och berättar om sina erfarenheter och upplevelser i samband med sina resor.

Stockholms Saxofonkvartett  De fyra musikerna Per Hedlund, Leif Karlborg, Jörgen Pettersson och Sven Westerberg har spelat tillsammans i Stockholms Saxofonkvartett i 20 år. De har specialiserat sig på att presentera vår egen tids kammarmusik för saxofoner på ett sådant sätt att människor i alla åldrar kan förstå och tycka om den. Kvartetten består av fyra fantastiska proffs, som med hjälp av humor och pedagogisk känsla alltid får god kontakt med sin konsertpublik.

Arie Shapira

Saxophone Quartet

Alper Maral

Uruppförande av nytt verk

Hideki Kozakura

Lines Variation

PAUS

 

Víctor Varela

Equinox

Irina Belova

Ode de Tulpans

Michael Blake

Nytt verk

Jürgen Bräuninger

13 very short movies for 4 saxophones 0 electronics

Korta programkommentarer
Den prisbelönte och uppmärksammade israeliska tonsättaren Arie Shapira träffade vi i Tel Aviv. Hans stycke är temperamentsfullt och kompromisslöst. Arie är en fredskämpe och en stor personlighet i landet.

Irina Belova
är från Krasnojarsk i Sibirien har även under ett antal år bott i Mongoliet och inspirerats av den mongoliska steppens eviga vindar.

Den turkiske tonsättaren Alper Maral träffade Jörgen Pettersson i samband med uruppförandet av ett verk av honom för saxofon och elektronik i Istanbul. Han påbörjade sitt nya verk för Stockholms Saxofonkvartett på Centre for Composers på Gotland dit han fick en inbjudan att arbeta efter detta möte. Vi har haft tillfälle att träffa Alper och tillsammans arbeta med stycket i vår studio på Tulegatan 53.

Hideki Kozakura kom till Sverige för att studera komposition på Musikhögskolan i Stockholm. Vi har under hans tid i Sverige haft en nära kontakt med honom vilket resulterade i stycket Lines Variation som har influenser från hans hemland Japan.

Den sydafrikanske tonsättaren Jürgen Bräuninger
skrev sitt stycke till Stockholms Saxofonkvartett inför ett gästspel i Sydafrika. Stycket har tydliga influenser från den smältdegel av olika kulturer som finns i Sydafrika. Stycket är utåtriktat och humoristiskt och har blivit mycket uppskattat.

Victor Varela kommer ursprungligen från Venezuela och skrev detta uttrycksfulla stycke inför en konsert på Nalen i Stockholm. Ett rytmiskt intrikat stycke av en varm och humoristisk person som har etablerat sig som tonsättare här i Sverige.

Michael Blake
träffade vi i Sydafrika. Han är en av de ledande tonsättarna i landet, ordförande i den sydafrikanska sektionen av ISCM och en mycket trevlig och driftig person. Detta stycke är helt nyskrivet och komponerat för Stockholm Saxofonkvartett. Det har ännu inte uruppförts.

 

Tillbaka till Program


 

       
 

 

  

 

Webbmaster: Martin Steisner.