Välkommen
     
SELECT * FROM [saxmeny] WHERE ([toppkategorin] = 0 AND [levelfaltet] = 1 OR [levelfaltet] = 2 AND [toppkategorin] = 156)
Program
Press
Turneer
Kontakt
Nyhetsbrev
CD
English
Se och lyssna
Kontra

Sök


Aktuellt
Youtube och Soundcloud
Boliviaturné
Hedersmedlemmar i FST
 

Encores

De fyra musikerna Jörgen Pettersson, Sven Westerberg, Per Hedlund och Leif Karlborg har spelat tillsammans i Stockholms Saxofonkvartett i mer än 25 år. De har specialiserat sig på att presentera vår egen tids kammarmusik för saxofoner på ett sådant sätt att människor i alla åldrar kan förstå och tycka om den. Kvartetten består av fyra fantastiska proffs, som med hjälp av humor och pedagogisk känsla alltid får god kontakt med sin konsertpublik.

Stockholms saxofonkvartett framför några av sina mest omtyckta stycken. Programmet bygger på deras  CD – Encores – som utkom i maj 2004. Den har spelats ofta i radion, bland annat som veckans CD i P 2. Skivan har fått mycket goda recensioner. Se t.ex. Nordische Musik där den utsågs till månadens CD.

Mer än 300 verk har skrivits till dem av svenska och utländska kompositörer och de har turnerat runt hela jorden och spelat på festivaler och konserthus. Närmast förestående är turnéer till Turkiet, Kina, Moskva, Sankt Petersburg, Serbien, Japan och Sydafrika.


 

Programförslag:

 

Georg Friedrich Händel

Drottningens av Saba intåg ur oratoriet      “Salomon”

Ingvar Karkoff                        

Tzivaeri

J. S. Bach 

Gigue, Menuet, Badinerie

Jürgen Bräuninger

13 very short movies 4 saxophones 0 electronics

Dror Feiler

Ki

Daniel Nelson

Full Throttle

Jan W. Morthenson

Hymn


Om programmet:
Georg Friedrich Händel: En kort sinfonia ur oratoriet ”Salomon” – vital, virtuos och elegant musik.

Sven Westerberg har bearbetat stycket för Stockholms Saxofonkvartett.


Ingvar Karkoff: Tzivaeri är en bearbetning av en melodi från de grekiska Tolvöarna, en emigrantvisa om en en mor som sörjer sina emigrerade barn.
Stycket gjordes inför kvartettens Greklandsturné.

J. S. Bach: Ensemblen framför några satser ur tonsättarens kända och omtyckta sviter i snillrika instrumentationer av kvartettens sopransaxofonist Sven Westerberg.

 

Jürgen Bräuninger: Dessa 12 (!) stycken skrevs till Stockholms Saxofonkvartetts konserter i festivalen ”New Music Indaba” 2002 i Grahamstown, Sydafrika. Tenorsaxofonisten spelar även samtidigt på en ”Zulu leg rattle”. Ett viktigt inslag är talade ord från de 11 officiella språken i Sydafrika. Publiken i Grahamstown var mycket roade av att höra nationalsången spelas baklänges. Bräuninger undervisar vid University of Natal.

Dror Feiler: Född i Israel och kom till Sverige 1973 med ett förflutet som fallskärmssoldat och jordbrukare. Han har beskrivit sig själv som en musikvandal men han vänder den bilden ryggen i Ki. ”Ki” betyder ”därför” och är ett stilla möte mellan judisk bönetradition och det tonfall man kan höra i nordiska koraler.

 

Daniel Nelson: ”Full Throttle” (full gas) är ett rytmiskt intrikat, utåtriktat och kraftfullt stycke som är tydligt inspirerat av rock och pop. Det har uppskattats mycket, inte minst av den yngre publiken.

Jan W Morthenson: Parafras och variationer på en gammal dalakoral. Den har blivit förebild för andra liknande kompositioner i Sverige.


Tillbaka till Program


 

       
 

 

  

 

Webbmaster: Martin Steisner.