Välkommen
     
Ock av törnen

Stockholms Saxofonkvartett och Ulrika Bodén framför musik av Karin Rehnqvist

 

Stockholms Saxofonkvartett och Ulrika Bodén vid floden Drina under sin Balkanturné.Från vänster Per Hedlund, Jörgen Pettersson, Sven Westerberg, Leif Karlborg, Ulrika Bodén.Foto Stefan Westling


Ulrika Bodén är en av de främsta folksångerskorna i Sverige idag. Vårt mycket givande samarbete har fört oss ut på turnéer till bl.a. Moskva, S:t Petersburg, Sarajevo och Belgrad. Vi har på så sätt fått möjlighet att föra ut musik av en av vårt lands internationellt mest uppmärksammade tonsättare.

 

Ur verkkommentaren

”Ett ofta omnämnt och karakteristiskt drag i Karin Rehnqvists musik är korsbefruktningen av konst- och folkmusik. Bruket av ”kulning” är ett anslående inslag i flera av hennes verk, bland annat Puksånger- lockrop för två kvinnoröster och slagverk och Solsången för sopran, recitation och kammarorkester. Om stycket säger hon: ’Klagosånger har följt människan genom långa tider. Här har jag försökt gestalta en, där fyra saxofoner och en soloröst låter sina klangvärldar mötas och färga av sig på varandra. Genom stycket löper ropet, klagan och sökandet. Att få högljutt klaga ut sin smärta tror jag är livsviktigt (däremot kan vi skippa smågnället). Texterna är hämtade ur Psaltaren och vår svenska psalmbok. Musikaliskt återfinns några av våra traditionella folkliga koraler inbyggda, mer eller mindre hörbart.”

 

Så här skriver Annika Burholm, Västerbottens Folkblad, om Ock av törnen:

”Långsamt intonerar tenorsaxofonen, meditativt flyter alt, sopran och baryton in och väver det mjuka klangtäcke, som den ljusa kvinnorösten bäddas ner i. ---Det är mäktigt, det borde spelas bland bergen, återkastas mellan fjällsidorna, sjunk ner i dalarna, spränga ett moln eller två---

Om "Rädda mig ur dyn" för sopran och altsaxofon:

”Röst och sax klättrar runt varandra, spännande, vackert, uttrycksfullt, tonsäkert, högre och högre: ”Rädda mig, Gud!” i en bön aldrig tidigare hörd i styrka och yttersta behov.”

 

Ulrika Bodén. Foto Anna GullbergUlrika Bodén föddes 1974 och växte upp på en getfarm i Helgum i Ångermanland, och köpte mer eller mindre av en slump en gammal LP med gruppen Folk och Rackare. Det var första gången hon hörde svensk folksång och det blev en omedelbar förälskelse - både i de säregna melodierna, sångsättet och i de ålderdomliga texterna. 1994-98 gick hon musikerlinjen för svensk folksång på Kungl. Musikhögskolan i Stockholm. Hon har medverkat i flera folkmusikensembler och därtill givit ut två egna kritikerrosade CD med Ångermanländska sånger som hon letat fram i arkiv och hos traditionsbärare.
 

Program:

 

 

Karin Rehnqvist f. 1957

 

Ock av törnen  (1994/2001) för kvinnoröst och saxofonkvartett

Karin Rehnqvist f. 1957

 

Jag lyfter mina händer (1998) för kvinnoröst och altsaxofon

Henrik Strindberg f.1954

 

Modell 3

Ulrika framför visor från Ångermanland

 

Adrian Borza f. 1967

 

AkSax (1997/1998) Del 1 (altsaxofonsolo)

 

Adrian Borza f. 1967

 

Del 2 (saxofonkvartett

 

 

 

 

Verkkommentar

 

Stockholms Saxofonkvartett i konserthuset i Belgrad.
Leif Karlborg, Sven Westerberg, Ulrika Boden, Per Hedlund Jörgen Pettersson och Karin Rehnqvist.
Foto Stefan Westling

 

Tillbaka till Program


 

       
 

 

  

 

Webbmaster: Martin Steisner.